Arénától palotáig

Szia!

Na, tart még az langy idő otthon? Nem volt időm mostanában ránézni az előrejelzésekre…

Itt csudi idő van (nekünk) bár a helyiek meg már jól beöltöznek. Így van ez mindig, ha mediterrán országba megyünk tavasszal/ősszel.  Nekünk ez a 20-24fok napsütéssel pont kirándulásra kedvező, sőt tengerparthoz is :) nekik meg hűvös már.

És igazán szerencsések vagyunk, mert minden nap esik az eső, de mi valahogy mindig megússzuk száraz lábbal (vagy egy múzeumban tátjuk a szánk, esetleg falatozunk vele vagy éppen az autóban ülünk és tartunk egyik helyről a másikra).

Most is szakad, de este 8 van és éppen a 90kilométeres távot próbáljuk legyűrni, ha éppen kilátunk az ablakon…

image

Szóval panaszra nincs okunk.
Reggel  7ágra sütött a nap, kék ég volt és nem is benáztuk el a keszülődést, így minden adott volt a kirándulásra és az időben indulásra.

Jó messzire kellett autózni, de végig van autópálya, így egész hamar eljutottunk első állomásunkig, amit rögtön megtaláltunk és még a parkolással sem kellett szenvedni.

Egy aréna (Anfiteatro Campano ) S.Maria Capua Vetere városban, amivel kezdtük a napi kulturális programunk.

image

Ez a romocska egész jól megmaradt, bár a veronai jobb állapotban van elvileg és Pompeii arénája meg talán épebb lesz, ahogy láttuk az ismertetőben.
Amúgy itt innen indult Spartacus meg a lázadás annak idején.

Ki-be-le-fel minden irányba igyekeztünk bejárni az arénát, majd a városban sétáltunk és kerestük meg a múzeumot (Museo Archeologico dell’Antica Capua) és a Mitreo (Mithras) szentélyt. Bár közben egy kávéra megálltunk az egyik sarkon.

Itt kicsit kiakasztottuk a kísérőnket, aki átvitt minket a múzeumoból a zárt ajtós szentélyhez. Hihi.
Miután az elején is megmondtuk neki, h sajnos olaszul nem tudunk, de ezt később újra megkérdezte egy lepcső alján és konkrétan mondat közben befejezte a hozzánk való beszélést. Haha
Mondjuk sok minden nem volt a szentélyben, amit magyarázni kellett volna, de azért vicces volt a szitu.
El sem volt hajlandó köszönni a végén (baromarc haha).

Jót kacagtunk ezen és mentünk is tovább a másik városba, hogy ott ismerkedjünk a történelmi emlékekkel.
Na, viszont ezt a nem kicsi területen elhelyezkedő királyi palotát (Reggia di Caserta) nem sikerült elsőre megtalálni…

image

Először is már a navigáció és az artecard között is volt ellentmondás, és végül teljesen más címen leltük meg haha.  De meglett! Még pont időben ahhoz, hogy bejárjuk az apartmanokat és még a hatalmas kertben is sikerült nem kicsit lejárni a lábunkat (minimum térdig).

Iszonyat megalománia, ami nekem a hatalmas belterek, csillárok, szobrok láttán eszembe jutott.  Nagyon szép ennek ellenére, de nekem azért Hampton Court jobban tetszik :) ;) :)

A Bourbonok építtették a XVIII. századtól, de csak a következő században fejeződött be.
Ha minden igaz 1200 szoba, 34 lépcsőház és 1724 ablak található benne.  Mi mondjuk ennek csak egy töredékét láttuk, de mondtam már, megalománia!
Bent nem lehetett fotózni.

image

A parkban csak a halastó közel 500méter (470m) hosszú, ami annak idején a királyi konyhára “termelte”a halakat és nem mellesleg nagyon jól mutat, ahogy a vízesés táplálja a vizét.

Az igazat megvallva, nem bírtunk felmenni a kert (bocsánat, a park) végéig, mert nagyon messze volt. Így is 1 óránál is többet sétáltunk. Még zoommal sem lehetett elég közel hozni a park véget  Szépséges!

Ahogy a palota megtalálása sem volt egyszerű nekünk, kijutni sem tudtunk haha.  Az a kijárat, amit választottunk… nos khm le volt zárva, csak ezt elfelejtették 500méterrel előtte jelezni haha.  De nem maradtunk éjszakára a hatalmas park foglyai és ezért megjutalmaztuk magunkat egy kis süti estebéddel egy éppen arra lévő kávézóban.
Mert cukrászdát minden körülmények között pikk és pakk képesek vagyunk találni, bárhol is járjunk :) iránytű és bármiféle navigáció nélkül.

image

Tib közölte, hogy akkor ő ezzel már le is tudta a mai falatokat, én még azért egy kis mozzarella -sonka szendvicsre benevezek, ha visszaérünk szállásunkra. Nekem ugye a sós falat a valamire való (bár leginkább a meleg lenne az). Juj napok óta nem ettünk meleget…ilyen se nagyon volt még nyaraláson. Érdekes, mindig valahogy máshogy jött most ki a lépés. Na, talán majd holnap!

Oh és már be is kanyarodtunk szállodánk parkolójába. Egész jó ez a sokat autózni dolog, meg lehet írni közben egy-egy napi élménylevelet :)

El is köszönök, majd holnap is próbálok jelentkezni.

Szép napot addig is!

Üdv,

Et

Ui, Bocsánat most nem tudtam linket csatolni, mert nem akartam netezni az autóban.  De Google a barátunk, tuti segít, ha érdekel jobban az adott látványosságról valami.  Vagy a pl a http://www.reggiadicaseta.beniculturalu.it  de az artecard oldalán is van ez-az

About E.

https://otthonedes.wordpress.com http://szerenke.wordpress.com

Posted on 2013. október 10. csütörtök, in élmény, étkezés, fotó, hablaty, időjárás, info, kert, kirándulás, kult, levél, olaszország, római_nyomok, utazás and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 hozzászólás.

  1. Igen, langy eső csepergett ma, és hétvégéig még 25 fokot ígérnek.
    Varázslatos ez a palota, de a sütike is nagy élmény…
    A barlangi fotót kérem!
    Pussz! ;)

Várom a válaszod ...